Terapia cariilor dentare
Caria dentară reprezintă cea mai răspândită afecțiune la nivel mondial. Deoarece sănătatea dentară afectează sănătatea generală a organismului este important să prevenim apariția cariilor și să nu amânăm tratamentul cariei din stadiile incipiente.
Cariile dentare nu dispar de la sine și netratate la timp sau corespunzător ele pot evolua rapid și pot afecta structura dintelui natural. Tratamentul cariilor presupune multă atenție și un medic specialist care să curețe întreaga suprafață cariată, să repare dintele cu ajutorul unei obturații dentare și să se asigure că dintele refăcut va rămâne sănătos pe termen lung.
Câte tipuri de carii dentare există?
Atunci când nu avem o igienă orală adecvată nu putem înlătura placa bacteriană și creăm un mediu favorabil apariției cariilor dentare. Pentru a evita acest lucru, pe lângă o igienă orală la domiciliu realizată corect, recomandarea medicilor dentiști este de a urma un plan de prevenție care include profilaxia dentară de două ori pe an și controlul periodic o dată la 6 luni sau în funcție de recomandarea medicului coordonator dedicat. Aceste măsuri profilactice permit înlăturarea completă a plăcii bacteriene și a tartrului.
Câte tipuri de carii dentare există?
- Carii pe rădăcina dintelui (apar îndeosebi ca urmare a retracțiilor gingivale)
- Carii pe suprafețele laterale ale dintelui
- Carii pe suprafața de contact (fosete)
- Carii ocluzale (apar pe suprafața de contact a dinților și molarilor)
- Carii interdentare
- Carii secundare (apar sub obturațiile dentare deja executate)
Lăsate netratate, cariile evoluează, distrug smalțul dintelui ajungând la pulpa dentară și la nervi, cauzând distrugerea nervului, sau în cazurile cele mai complexe ducând chiar la pierderea dintelui.