Profilaxie și igienă orală

Profilaxie și igienă orală


Profilaxia dentară, prima și cea mai importantă etapă a îngrijirii dinţilor! Respectarea măsurilor profilactice ne ajută să salvăm timp și efort şi să eliminăm un eventual disconfort al tratamentelor stomatologice. Menținerea unui zâmbet sănătos pe termen lung începe cu noi, de la igiena dentară zilnică la domiciliu realizată corect, până la vizitele de prevenție programate o dată la 6 luni pentru profilaxia dentară și consultul periodic de specialitate.

Tipuri de măsuri de prevenție dentare:

Profilaxia dentară personală

Adică periajul dentar regulat, dar și utilizarea unor mijloace auxiliare de igienizare precum ața dentară, apa de gură sau periutele interdentare (în cazul purtătorilor de aparate dentare, pacienților cu afectare parodontală sau cu lucrări protetice de tip punte dentară). Pe langă acestea, medicii dentiști recomandă pacienților și utilizarea dușului bucal care indeparteaza resturile de mancare din spatiile interdentare si subgingivale. Nu trebuie neglijată nici o alimentaţie sănătoasă. Igienizarea orală zilnică de acasă realizată corect, de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), are rolul de a îndepărta placa bacteriană și de a menține sănătatea dinților și a gingiilor. Importanța periajului dentar de seară Periajul de seară este cea mai importantă procedură de igienizare personală la domiciliu ce trebuie realizată zilnică. Este suficientă omiterea demersului într-o singură seară pentru a afecta echilibrul microbian și a favoriza apariția cariilor sau a inflamațiilor gingivale.

Profilaxia dentară profesională

Adică detartrajul, periajul profesional și controlul stomatologic periodic – efectuate de două ori pe an. Periajul dentar zilnic este extrem de important, dar chiar şi în cazul în care este efectuat corect şi regulat, nu este 100% eficient în a impiedica depunerile de tartru care se acumulează pe dinţi. Așadar, este necesară și intervenţia periodica de îndepărtare profesională a tartrului prin efectuarea ședințelor profesionale de profilaxie! O ședință de profilaxie dentară profesională în clinicile DENT ESTET are o durată de aproximativ 60 de minute și cuprinde detartraj, periaj și air-flow. De asemenea, controalele periodice la medicul dentist au rolul de a descoperi din faza incipientă orice nouă afecțiune și de a menține pe termen lung sănătatea dentară. O bună igienă orală este importantă atât din punct de vedere estetic, cât și pentru starea generală de sănătate. O igienă dentară necorespunzătoare poate conduce la probleme medicale complexe precum afectiuni gingivale si parodontale, pierderi osoase, afectiuni cardiace, accidente vasculare, nastere prematura, progresia diabetului, etc. Vizitele regulate la medicul stomatolog previn aceste probleme și ajută la menținerea unei bune igiene dentare.

Programează-te ACUM la cabinetul stomatologic Dental Nicolaică